Povećavaju plate: Rohani predstavio budžet koji prkosi sankcijama Amerike

Teheran -- Iranski predsednik Hasan Rohani predstavio je danas u parlamentu "budžet otpora" koji svetu treba da pokaže da će Iran da opstane uprkos sankcijama SAD.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Epa/ABEDIN TAHERKENAREH
Foto: Epa/ABEDIN TAHERKENAREH

"Sledeće godine, kao i tekuće, naš budžet biće budžet otpora i istrajnosti uprkos sankcijama", rekao je Rohani, preneo je iranski državni radio.

Predsednik je rekao da budžet najavljuje da će iranske vlasti i pored sankcija uspeti da upravljaju zemljom, posebno u domenu naftne industrije.

Budžet za narednu godinu predstavljen je nekoliko nedelja posle povećanja cena goriva u Iranu. Ta odluka izazvala je proteste i nerede u zemlji. Rohani je odluku o povećanju cene goriva obrazložio time da država nema drugo rešenje za pomoć "porodicama sa srednjim i niskim primanjima koje su žrtve ekonomske situacije koju su stvorile američke sankcije".

Iranski predsednik je danas najavio povećanje plata u javnom sektoru za 15 odsto.

Sporazumom koji je 2015. potpisao sa šest velikih sila - SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

SAD su se u međuvremenu povukle iz sporazuma i ponovo uvele sankcije Iranu, koji je postepeno počeo da smanjuje svoje obaveze proistekle po sporazumu.

strana 1 od 201 idi na stranu