Kongres unosi sankcije protiv Severnog toka 2 u budžet za 2020.

Njujork -- Američki Senat uneo je u svoj nacrt zakona o vojnom budžetu za 2020. godinu sankcije protiv gasovoda Severni tok 2, saopštila je agencija Blumberg.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos/olena-design
Foto: Depositphotos/olena-design

Agencija navodi da će se restriktivne mere ticati brodova koji polažu cevi za gasovod, kao i rukovodioca s time povezanih kompanija. Njima bi mogli da odbiju vize i blokiraju transakcije sa njihovom imovinom u Sjedinjenim Državama.

Senatori nameravaju da insistiraju na tome da nacrt zakona bude usvojen upravo u takvom izdanju, jer su razočarani nesposobnošću predsednika Donalda Trampa da ometa realizaciju ovog projekta, piše Blumberg.

Ranije je o planovima za uključivanje sankcija Severnom toku 2 u nacrt zakona o budžet za odbranu saopštio predsedavajući Odbora za spoljne odnose Senata Džim Riš, podseća Sputnjik. Prema njegovim rečima, predstavnici gornjeg doma Kongresa primorani su na takav korak, pošto se "prozor mogućnosti zatvara" i veliki deo gasovoda već je izgrađen. Političar smatra da će pretnja restriktivnim merama primorati građevinske kompanije da odustanu od učestvovanja u projektu. A ako se sankcije primene, onda će Rusija morati da potraži nove izvođače, smatra Riš.

Projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. On će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored Severnog toka.

Planirano je da novi gasovod počne sa radom 2020. godine.

Protiv realizacije gasovoda se zalaže nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitaka prihoda od ruskog goriva i Sjedinjene Države koje imaju ambiciozne namere za izvoz svog prirodnog tečnog gasa u Evropu. Osim toga Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je ovo politički projekat.

Gasovod podržavaju, pre svega, Nemačka i Austrija koje naglašavaju da će projekat učvrstiti evropsku energetsku bezbednost i koje ističu Rusiju kao pouzdanog dobavljača.

Rusija je više puta izjavljivala da je gasovod Severni tok 2 isključivo komercijalni projekat. Predsednik Rusije Vladimir Putin isticao je da je izgradnja gasovoda ne podrazumeva prekid tranzita ruskog gasa preko Ukrajine.

strana 1 od 201 idi na stranu