Evropa strepi i čeka rasplet drame: Moskva spremna na rizik, Kijev gubi 3 milijarde €

Pre deset godina čitava Evropa se uznemirila, jer je Ukrajina obustavila protok ruskog gasa kroz svoju teritoriju.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.12.2019.

17:59

Evropa strepi i čeka rasplet drame: Moskva spremna na rizik, Kijev gubi 3 milijarde €
Foto: Depositphoto, doomu, 50509595

Ove dve zemlje, u međuvremenu, izgladile su odnose potpisavši novi ugovor. Međutim, taj ugovor ističe krajem ove godine, a mnogo se toga promenilo od 2009.

Za početak, Rusija ne zavisi samo od ukrajinskih cevi, zbog toga što su izgrađeni i drugi gasovodi kroz Evropu. Ipak, i dalje je neophodan pristanak Ukrajinaca, kako bi gas mogao da prolazi kroz njihovu teritoriju.

Ukrajina zarađuje tri milijarde dolara godišnje od toga što omogućava protok ruskog gasa, i želi da obnovi ugovor na još 10 godina, tokom kojih bi 60 milijardi metara kubnih gasa bilo isporučeno svake godine.

Ruski gigant Gasprom, međutim, želi jednogodišnji tranzitni ugovor po ceni koja bi odgovarala i jednima, i drugima. Takođe, traže od Ukrajinaca da ponovo kupuju ruski gas, što su ovi prestali da čine još 2015.

Tronedeljne gasne sankcije iz 2009. godine su izazvale velike probleme širom Evrope, a Balkan je najgore prošao.

Fabrike su se zatvarale, a struja je nestajala. U drugim evropskim zemljama, obustavljena je isporuka gasa industrjskim korisnicima. Slovačka je, na primer, čak razmatrala i ponovno otvaranje nuklearnog postrojenja koje je morala da zatvori da bi se pridružila EU.
Foto: Depositphotos, panama555
Rusija je i dalje glavni snabdevač u Evropi, jer Starom kontinentu dostavlja 37 odsto prirodnog gasa.

Iako u Kremlju znaju da bi još jednom krizom izgubili ugled stabilnog snabdevača, spremni su na taj rizik. Glavni razlog za to je što protok kroz Ukrajinu više nije jedina mogućnost, kao ranije. Uskoro se završava baltički gasovod "Severni tok 2", kojim bi trebalo da se omogući isporuka 55 milijardi metara kubnih gasa Nemačkoj, i to direktno. Uz to, gasovodi koji bi trebalo da se otvore početkom 2020. godine, omogućiće protok gasa do Turske i jugoistočne Evrope, a planira se i gasovod do Kine.

Izgradnjom ova dva gasovoda, Gasprom neće više zavisiti u tolikoj meri od ukrajinskog Naftogasa, prenosi Blumberg.

S obzirom na to da novac koji uzimaju za dozvolu protoka gasa čini 3 odsto BDP-a Ukrajine, Naftogas se nada da će uspeti da se dogovore sa Gaspromom pre izgradnje novih gasovoda.

Do preliminarnog dogovora bi moglo da dođe na prvom sastanku ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog u Parizu 9. decembra.

Lideri dve države će se sastati sa svojim francuskim i nemačkim kolegama, u okviru razgovora čiji je cilj okončanje vojnog sukoba u istočnoj Ukrajini.

Putin i Zelenskii razgovarali su telefonom krajem novembra. Dok su politička pitanja dominirala na dnevnom redu, njih dvojica su razgovarali i o tranzitu gasa. Susret u Parizu može da podstakne napredak u pregovorima o gasu na ministarskom nivou.

Putin: Nećemo prekinuti tranzit gasa preko Ukrajine

Puštanje u rad gasovoda Severni tok 2, koji je komercijalni projekat, ne znači da će Rusija zaustaviti tranzit gasa kroz Ukrajinu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa izvršnim direktorima nemačkih preduzeća u Sočiju.

"Polaganje cevi na gasovodu Severni tok 2 je pri kraju. Njegovo puštanje u pogon omogućiće da se udvostruče isporuke ruskog gasa preko Baltičke rute. Ovo će biti dodatni doprinos da se podmiri tražnja za gasom u Nemačkoj i drugim zemljama", rekao je Putin, prenosi Raša tudej.

Ruski predsednik je dodao da je Severni tok 2 "čisto komercijalni projekat" i da vlada ne učestvuje u njemu.

"Više puta sam ponavljao kako bi se izbegle bilo kakve pogrešne interpretacije i želeo bih još jednom da ponovim - to uopšte ne znači da Rusija namerava da prekine tranzit preko teritorije Ukrajine", naglasio je Putin.

On je izrazio nadu da će ruske i ukrajinske energetske kompanije naći obostrano prihvatljivo rešenje vezano za tranzit prirodnog gasa do evropskh zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: