Nemačka industrija zabeležila šokantan pad

Nemačka industrijska proizvodnja zabeležila je neočekivani pad u oktobru od 1,7 odsto u odnosu na septembar, prema podacima Zavoda za statistiku, Destatisa.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 06.12.2019.

13:52

Nemačka industrija zabeležila šokantan pad
Foto: Depositphotos, koya979

Ove vesti povovo su izazvale zabrinutost u zemlji u vezi sa izgledima ekonomskog rasta.

Ekonomski analitičari su predviđali povećanje industrijske proizvodnje od 0,1 odsto u oktobru, prenosi Rojters.

Na godišnjem nivou, nemačka industrija je u oktobru potonula za čak 5,3 posto. Na porazan oktobarski učinak industrije najviše je uticao mesečni pad proizvodnje kapitalnih dobara od 4,4 procenta, najveći u poslednjih više od pet godina.

Proizvodnja intermedijarnih dobara je porasla za jedan posto, a potrošačkih dobara za 0,3 odsto. Energetski sektor je zabeležio rast proizvodnje od 2,3 procenta, dok je građevinski ostvario pad od 2,8 posto.

Kao uzroke naglog posustajanja privrede Nemačke, ekonomisti navode negativne efekete koje njeni izvozno orijentisani proizvođači trpe zbog trgovinskog sukoba SAD i Kine, uvođenja američkih tarifa na uvoz robe iz Evropske unije, kao i zbog poremećaja u automobilskoj industriji i neizvesnosti oko Bregzita.

Nemačka ekonomija je u trećem kvartalu za dlaku izbegla recesiju zabeleživši minimalan rast od 0,1 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, kada je bruto domaći proizvod pao za 0,2 procenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: