Putin doneo odluku: Rokovi su kratki, gasovod ide ovom trasom

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prihvatio predlog o izgradnji gasovoda preko Mongolije i Kine.

Svet

Izvor: Sputnik

Četvrtak, 05.12.2019.

19:01

Putin doneo odluku: Rokovi su kratki, gasovod ide ovom trasom
Foto: Epa, ALEXEY NIKOLSKY

Ovu informaciju je saopštio potpredsednik ruske vlade Aleksej Gordejev.

Šef države je naložio ekspertima da prouče tehničko-ekonomsku izvodljivost projekta i da detalje saopšte rukovodstvu tri države.

"Rokovi su kratki — za pola godine treba sve proučiti i izneti predloge", objasnio je Gordejev, dodavši da nije razgovarano o promeni rute gasovoda.

Predstavnici Rusije i Kine su razgovarali o trasi preko Mongolije, takozvanoj zapadnoj opciji, od početka 2000. godine, ali zbog mnogobrojnih minusa njegove realizacije još nisu počeli da rade na njoj. Do sada se pretpostavljalo da će drugi gasovod iz Rusije u Kinu "Snaga Sibira 2" proći drugom trasom. Ranije je Peking bio protiv tranzita preko Mongolije, ali sada, kako navodi Putin, upravo Peking je saopštio da bi više voleo takvu opciju, navodi Sputnjik.

Po mišljenju eksperata, za projektovanje magistrale će biti potrebno dve godine, a za izgradnju četiri ili pet. Za to vreme Rusija može uspeti da izradi resursnu bazu za isporuke, koja sada ne postoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: