Nemačka u ozbiljnim problemima: Smanjene fabričke narudžbine, industrija hramlje

Nemačke fabričke narudžbine su pale u oktobru usled snažnog smanjenja ekonomske aktivnosti u zemlji.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.12.2019.

14:59

Nemačka u ozbiljnim problemima: Smanjene fabričke narudžbine, industrija hramlje
Foto: Depositphotos, Steve_Allen

Pad narudžbina nagoveštava da će industrijska proizvodnja u narednim mesecima ostati usporena pošto najveća evropska privreda nastavlja da hramlje.

Nemački Savezni zavod za statistiku izvestio je danas da su oktobarske narudžbine pale za 0,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, prema sezonski, cenovno i kalendarski prilagođenim podacima, prenosi agencija AP.

U odnosu na oktobar 2018. godine, narudžbine nemačkih fabrika su potonule za 5,5 procenata. Prema statističkim pokazateljima, strane porudžbine su u oktobru porasle za 1,5 posto u odnosu na septembar, ali je taj porast zbrisan padom domaćih narudžbina od 3,2 odsto.

Karsten Brzeski, ekonomista kompanije ING, koja se bavi finansijskim uslugama, smatra da ovi podaci najavljuju da će 2019. biti druga uzastopna godina u kojoj su manje nove narudžbine.

Brzeski kaže da trgovinski sukobi, globalna neizvesnost i izazovi u automobilskoj industriji "očigledno prave probleme nemačkoj industriji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: