Novi najbogatiji Kinez: Sunarodnik prestigao osnivača Alibabe

Peking -- Osnivač Alibabe, Džek Ma, skliznuo je na 21. mesto najbogatijih ljudi na svetu jer ga je na Forbsovoj listi prestigao Ma Huateng.

Izvor: Investitor.me
Podeli
Foto: Depositphotos, ryanking999
Foto: Depositphotos, ryanking999

Huateng, poznat i kao Poni Ma, prema proceni Forbsa poseduje bogatstvo od 38,8 milijardi dolara. Džek Ma je odmah iza, sa 37,3 milijarde dolara.

Svetskoj javnosti manje poznat, Huateng takođe dolazi iz onlajn industrije. Predsedava kineskim internet gigantom Tensent Holdings, koji se prema tržišnom udelu svrstava među najveće korporacije u zemlji, a osnovan je 1989. godine

Tensentova popularna aplikacija za društvene poruke Vičet ima više od milijardu korisnika, a akcije Tensent Mjuzika, servisa za emitovanje muzike, izlistane su na njujorškoj berzi od decembra 2018. godine.

Za razliku od svog suparnika iz Alibabe, Huateng je biznismen niskog profila, koji odgovara njegovom inženjerskom poreklu, piše Investitor.

Iako generalno beleže dobre rezultate, broj kineskih milijardera ove godine je u padu, što je prvi put da se to dešava od 2012. godine.

Prema podacima Forbsa, u 2019. godini u Kini je bilo 324 milijardera, što je 12,9 odsto manje u odnosu na godinu ranije, kada ih je bilo rekordnih 372.

strana 1 od 201 idi na stranu