Čeka se odluka Nemačke: Dojče telekom spustio rampu za 5G mrežu

Dojče telekom je objavio da obustavlja sve ponude koje se odnose na razvoj 5G mreže.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.12.2019.

17:22

Čeka se odluka Nemačke: Dojče telekom spustio rampu za 5G mrežu
Foto: Depositphotos, jamesteohar

Kako su rekli iz Dojče telekoma, ta je odluka doneta pošto se čeka da Nemačka utvrdi stav o potencijalnim bezbednosnim rizicima vezanim za kineskog dobavljača opreme Huavej.

"U svetlu nejasne političke situacije, u ovom trenutku nećemo zaključivati 5G ugovore ni sa jednim dobavljačem. Trenutno obaveštavamo sve dobavljače o tome", saopštio je Dojče telekom, a prenosi Rojters.

Ova telekomunikaciona kompanija je uspostavila 5G mrežu u nekoliko nemačkih gradova, pri čemu je razvoj te mreže u Berlinu zasnovan na pilot projektu u saradnji s kompanijom Huavej.

Planira da iduće godine proširi mrežu na 20 nemačkih gradova. Poslanici u parlamentu iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel su se, međutim, pobunili protiv predloženih propisa kojima se ne predviđa uvođenje direktne zabrane ni za jednog dobavljača već samo provera njihove tehnologije i upravljanja svih tih kompanija.

Oni su na taj način stali na stranu SAD, koje tvrde da oprema tržišnog lidera Huaveja navodno "na mala vrata" izlaže mreže sajberšpijunaži i da je na to zakonom obavezana prema kineskoj državi. Huavej te tvrdnje negira.

"Nadamo se da će se politička situacija po pitanju izgrađe 5G mreže u Nemačkoj razjasniti u najkraćem mogućem roku, kako ne bismo zaostajali", poručili su iz Dojče telekoma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: