Najuspešniji dan u istoriji: Stotine miliona proizvoda "otišlo" sa Amazona na Sajber ponedeljak

Ovogodišji Sajber ponedeljak postavio je sve vrste prodajnih rekorda uključujući i najveći prodajni dan kompanije Amazon ikada.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 04.12.2019.

15:29

Najuspešniji dan u istoriji: Stotine miliona proizvoda
Foto: Depositphotos, LukaFunduk

Amazon, kako piše CNN, retko objavljuje tačne brojeve, ali je u utorak saopštio da su kupci naručili "stotine miliona" proizvoda tokom nekoliko dana između Dana zahvalnosti i Sajber ponedjeljka.

Rekli su da su kupci u ponedeljak kupili više proizvoda širom sveta nego bilo kog drugog dana za dve decenije, koliko ova kompanija postoji. Sajber ponedjeljak je nekoliko godina Amazonov najveći prodajni dan, a ovogodišnji je nadmašio sve rekorde.

Kupci su, kako je precizirano, u protekla četiri dana naručili rekordan broj Amazonovih uređaja, prenosi Investitor.

Petodnevna šoping groznica bila je popularna za igračke. Amazon je saopštio da su kupci širom sveta ovog Crnog petka i Sajber ponedeljka kupili više igračaka nego ikada pre.

Maloprodajni lanac "Hol Fuds", čiji je vlasnik Amazon, takođe je oborio rekord, i to treću godinu zaredom, po ukupnoj prodaji ćurećeg mesa tokom sezone Dana zahvalnosti.

Da sve ovo ne bude baš sve tako savršeno za Amazon, pobrinula se grupa zaposlenih te firme u vlasništvu najbogatijeg čoveka na svetu, Džefa Bezosa. Oni su, naime, protestovali ispred Bezosovog stana u Njujorku, nezadovoljni uslovima rada.

Uspeh Amazona tokom praznika odražava sve jače trendove u industriji. Sajber ponedeljak ostvario je ukupno 9,2 milijarde dolara prodaje, što je skok od gotovo 17 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kupovina na pametnim telefonima činila je 33 odsto onlajn prodaje na Sajber ponedeljak, čak 46 odsto više u odnosu na isti dan 2018. godine.

Crni petak porastao je gotovo 20 odsto u odnosu na godinu i postigao 7,4 milijarde dolara prodaje, a na Dan zahvalnosti ostvareno je 4,2 milijarde dolara prometa, što je porast od 14,5 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Kupci sve više kupuju preko interneta, pokazuju isti podaci. Prodaja trgovine u fizičkim radnjama na Crni petak pala je za 6,2 odsto u odnosu na 2018. godinu, pokazuju podaci Šopertreka. Ipak, promet u prodavnicama na Dan zahvalnosti povećao se 2,3 odsto na u odnosu na prošlu godinu.

"Nema više samo jednog načina za kupovinu na Dan zahvalnosti i crni petak, već kupci biraju kako će kupovati", rekao je Brajan Fild, viši direktor globalnog savetovanja za maloprodaju za Šopertrek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: