Čime su nezadovoljne američke firme u Nemačkoj?

Odnosi između SAD i Nemačke zategnuti su još otkako je Donald Tramp zapretio da će uvesti kaznene carine za automobile iz Evrope.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 04.12.2019.

15:17

Čime su nezadovoljne američke firme u Nemačkoj?
Foto: Depositphotos, Zerbor

Ipak, američke firme i dalje beleže dobar promet u Nemačkoj, ali imaju i zamerke.

Prema istraživanju Američke trgovačke komore u Nemačkoj (AmCham), 50 najvećih američkih preduzeća u 2018. godini u Nemačkoj je prosečno ostvarilo 5,5 odsto veći promet nego godinu dana ranije. Tih 50 firmi zaradilo je 177 milijardi evra.

Najveći promet je, kao i u 2017, ostvario proizvođač automobila Ford (21,1 milijardu evra). Iza njega su Amazon (16,9 milijardi) i naftni koncern Ekson mobajl (9,4 milijarde). Najviše radnika je i u 2018. godini zapošljavao MekDonalds, procenjuje se njih oko 60.000 uključujući i franšize.

Za Ford je radilo 24.700 ljudi, a na trećem mestu je firma za dostavu pošiljki UPS (20.000). Za Amazon radi 18.000 radnika, a za proizvođača robnih marki Prokter end Geml (Ariel, Pampers...) 10.000.

Prema navodima komore, 50 najvećih američkih preduzeća smatra da je ekonomsko partnerstvo između Nemačke i SAD "jače nego političko". Osim toga, oni zastupaju mišljenje da uvođenje carina nije adekvatan instrument za ostvarivanje uravnoteženog trgovinskog bilansa SAD sa Nemačkom.

Nemačka dobila ocenu 4

Američke firme su, prema istom izvoru, generalno zadovoljne Nemačkom kao mestom poslovanja i daju joj ocenu "vrlo dobar", piše "Dojče vele".

"Ipak, aktuelni izazovi, s obzirom na odnos prema američkoj spoljnoj politici, troškovima rada, energiji i digitalnoj infrastrukturi stvaraju određenu nesigurnost", kaže Frank Sportolari, predsednik Američke trgovačke komore u Nemačkoj.

Ta nesigurnost uočljiva je i u studiji konsultantske firme KPMG koja je, zajedno s rezultatima komore, početkom nedelje predstavljena u Frankfurtu. Iz nje se može saznati da samo još četvrtina ispitanih američkih firmi u Nemačkoj u iduće tri godine planira investicije u visini od najmanje deset miliona evra u toj zemlji. Pre dve je takve planove je imala skoro polovina (47 odsto).

Kao najveće prepreke za investicije američke firme navode složeni poreski sistem i previsoke poreze u Nemačkoj, nedovoljnu podršku države, visoke troškove radne snage, nedovoljnu ponudu kvalifikovane radne snage na tržištu rada i nedovoljno korišćenje inovativnih tehnologija, kao na primer u sektoru veštačke inteligencije.

Nezadovoljstvo infrastrukturom

Američke firme su takođe sve nezadovoljnije i nemačkom infrastrukturom. Samo 60 odsto njih vidi je kao "jednu od pet najboljih u EU", a to je čak 12 procenata manje nego pre dve godine.

"Da bi Nemačka ostala atraktivno mesto za strana preduzeća ona bi morala više da uloži u izgradnju mreže za mobilnu telefoniju i električnu energiju, kao i u izgradnju saobraćajne infrastrukture", kaže Voren Marin iz KPMG.

Kad američke firme investiraju u Nemačkoj, onda to one čine pre svega u tri pokrajine: u Bavarsku, Severnu Rajnu Vestfaliji i Baden-Virtembergu. To su, iako ne tim redosledom, tri pokrajine s najjačim privredom u Nemačkoj.

Prošle godine je Severna Rajna Vestfalija bila na prvom mestu sa 705 milijardi evra, ispred Bavarske sa 625 milijardi i Baden-Virtemberga s 55 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: