Roboti nam otimaju poslove: Polovina svih radnika na svetu plaši se automatizacije

Više od polovine svih zaposlenih na svetu strahuje zbog automatizacije poslova i veruje da će ona drastično izmeniti njihovu profesiju.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 04.12.2019.

12:44

Roboti nam otimaju poslove: Polovina svih radnika na svetu plaši se automatizacije
Foto: Depositphotos, iLexx

Radnici se plaše da će njihovo radno mesto nestati u sledećih deset godina, navodi se u istraživanju koje je sproveo Prajs Voterhaus Kupers (PwC).

Kako prenosi portal Biznis rivju, savremena radna snaga očekuje od svojih poslodavaca da ih obuči za novu digitalnu budućnost, a više od tri četvrtine njih bi naučilo nove veštine ili u potpunosti promenilo svoju vokaciju kako bi poboljšali šanse za zaposlenje u budućnosti.

Uprkos ovim rezultatima, čak 61 odsto ispitanika smatra da će tehnologija doneti pozitivne promene njihovom zaposlenju, prenosi Bankar.

Muškarci češće od žena smatraju da će tehnologija imati pozitivan uticaj na njihov posao i takođe češće uče nove digitalne veštine.

Prethodno istraživanje koje je sproveo PwC je ukazalo da će, zbog automatizacije, 30 odsto svih poslova biti ugroženo do 2035. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: