SAD preuzele sirijska naftna polja; Tramp: "Sada možemo da radimo šta želimo"

SAD su preuzele kontrolu nad sirijskim naftnim poljima i sada sa naftom mogu da rade sve što žele, izjavio je američki lider Donald Tramp.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Epa, ATEF SAFADI
Foto: Epa, ATEF SAFADI

On je potvrdio da su marinci preuzeli naftna polja, nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom na samitu Alijanse u Londonu.

"DAEŠ je pokušavao da sačuva kontrolu nad naftom, a sada je u potpunosti mi kontrolišemo. Otvoreno govoreći, (po tom pitanju) mi imamo značajnu podršku velikog broja različitih ljudi. Jedini naši vojnici koji ostaju na toj teritoriji su oni koji čuvaju naftu. Mi kontrolišemo naftu i mi možemo da radimo sa njom sve što hoćemo", rekao je Tramp.

Američki lider je u oktobru povodom povlačenja američkih vojnika sa severa Sirije, gde turska vojska izvodi operaciju, izjavio da Vašington namerava da sačuva kontrolu nad naftnim poljima na severoistoku te zemlje.

Podsetimo, oko 90 odsto sirijske nafte nalazi se na istočnoj obali reke Eufrat, gde se ranije nalazilo uporište terorističke organizacije DAEŠ. Ta teritorija je danas pod kontrolom kurdskih Sirijskih demokratskih snaga, koje su saveznik SAD, prenosi Sputnjik.

strana 1 od 201 idi na stranu