Holandija: Kompanije će morati da imaju najmanje 30 odsto žena u svojim nadzornim odborima

Holandski parlament izglasao je danas zakon po kome će kompanije u Holandiji morati da povećaju broj žena u nadzornim odborima.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2019.

17:34

Holandija: Kompanije će morati da imaju najmanje 30 odsto žena u svojim nadzornim odborima
Foto: Depositphoto, _peshkova

Zakon je usvojen sa 87 glasova "za" i 63 "protiv", prenosi Rojters.

Prema ovom zakonu, kompanije će morati da imaju najmanje 30 odsto žena u svojim nadzornim odborima.

Kako se navodi, kompanije koje ne ispune taj cilj moraće muškarca koji napusti Odbor da zamene ženom, ili da to mesto ostave nepopunjeno.

Pored ove mere, 5.000 velikih kompanija će morati da naprave detaljne planove zapošljavanja tako da povećaju broj žena u izvršnim i nadzornim odborima.

Ovo su podržale mnoge partije, kako opozicione tako i one na vlasti. Međutim, usprotivila se konzervativna partija premijera Holandije Marka Rutea.

Sada manje od 10 odsto holandskih kompanija ispunjava uslove i za izvršne i za nadzorne odbore. Samo trećina njih ima dovoljno žena u izvršnim odborima, kako bi mogli da ispune zacrtane ciljeve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: