Tramp se sveti: Obnavlja tarife Brazilu i Argentini

Vašington -- Predsednik SAD Donald Tramp poručio je da će smesta vratiti carine na američki uvoz čelika i aluminijuma iz Brazila i Argentine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, Pete Marovich
Foto: Epa, Pete Marovich

"Brazil i Argentina sprovode masivne devalvacije svojih valuta, što nije dobro za naše poljoprivrednike. Stoga, smesta stupaju na snagu tarife koje ću obnoviti na sav čelik i aluminijum koji se isporučuju iz tih zemalja u SAD", napisao je Tramp na Tviteru, prenosi Rojters.

On je takođe pozvao Federalne rezerve (FED) da spreče države da stiču ekonomsku prednost devalviranjem svojih valuta.

"Federalne rezerve bi takođe trebalo da deluju tako da zemlje, kojih ima mnogo, više ne iskorišaćavaju naš jak dolar. FED-e, smanji kamate i popusti", pisao je Tramp na Tviteru.

Predsednik SAD je više puta apelovao na FED da snizi referentnu kamatu ispod nule, tvrdeći da negativne stope u Evropi i drugde pružaju državama u tim delovima sveta konkurentsku prednost. Međutim, kreatori monetarne politike FED-a, koji će narednu sednicu održati 10. i 11. decembra, nisu voljni da preduzmu nekonvencionalne mere s kojima su se oprobale druge centralne banke u svetu, navodi britanska agencija.

strana 1 od 201 idi na stranu