Uspešan beg od recesije: Turska privreda se oporavlja

Turska privreda je u trećem kvartalu 2019. porasla 0,9 odsto međugodišnje.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2019.

10:23

Uspešan beg od recesije: Turska privreda se oporavlja
Foto: Depositphotos, gregorylee

Ovo je u skladu sa očekivanjima, jer je Turska tako prekinula tri uzastopna kvartala pada i otrgla se iz kandži recesije posle prošlogodišnje valutne krize.

U odnosu na drugi kvartal, bruto domaći proizvod je, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, porastao za 0,4 odsto, objavio je statistički institut Turske, a prenosi Rojters.

Rast u trećem kvartalu je ostvaren u poljoprivrednom sektoru za 3,8 odsto, industrija je zabeležila ekspanziju od 1,6 odsto, a sektor usluga od 0,6 procenata.

Nasuprot tome, građevinarstvo je registrovalo pad za 7,8 odsto.

Lirom se jutros trgovalo za 5,7435 lira za dolar. Pokazatelj privrednog rasta za drugi kvartal je revidiran naniže na 1,6 odsto na godišnjem nivou, a turska vlada je oštro srezala prognozu rasta za 2019. godinu na 0,5 odsto.

Za narednu godinu predviđa se rast od pet odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: