Rusi pokazali Americi svoju hipersoničnu raketu

Ruska vojska je demonstrirala američkim stručnjacima raketni sistem "Avangard" s hipersoničnim krstarećim blokom, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Svet

Izvor: Sputnik

Utorak, 26.11.2019.

17:28

Rusi pokazali Americi svoju hipersoničnu raketu
Foto: Depositphotos, 3DSculptor

"U okviru realizacije Sporazuma između Rusije i SAD o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog oružja, u periodu od 24. do 26. novembra 2019. godine, američkim inspektorima je na teritoriji Rusije demonstriran raketni sistem 'Avangard' s hipersoničnim krstarećim bojevim blokom", navodi se u saopštenju ruske vojske.

Kako se ističe, sistem "Avangard" će biti uvršten u sastav naoružanja u decembru.

Hipersonični raketni sistem "Avangard" može da nosi nuklearne i konvencionalne bojeve glave. To je strateško oružje koje će garantovati bezbednost Rusije u narednih nekoliko decenija.

"Avangard" ima interkontinentalni domet i može da leti u gustim slojevima atmosfere, na granici sa stratosferom, a u stanju je da razvije brzinu od 27 maha, prenosi Sputnjik. U ovom trenutku, to je najbrži objekat na svetu. Pri takvoj brzini praktično nijedan protivraketni sistem neće biti u mogućnosti da ga zaustavi.

Krajem prošle godine je Ministarstvo odbrane Rusije uspešno testiralo "Avangard". Raketa je lansirana s područja Dombarovski u Orenburžju i pogodila je cilj na Kamčatki udaljen oko 6.000 kilometara.

Tako je program testiranja letova rakete sistema "Avangard" u potpunosti ispunjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: