SAD od Kine traži da se posveti kažnjavanju krađe intelektualne svojine

Kina će pooštriti kazne za one koji krše pravo intelektualne svojine, jer je ovo jedna od tema koje koče pregovore između nje i SAD.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.11.2019.

10:05

SAD od Kine traži da se posveti kažnjavanju krađe intelektualne svojine
Foto: Depositphoto, tangducminh

SAD od Kine traži da se posveti kažnjavanju krađe intelektualne svojine i da prestane da uslovljava američke kompanije da odaju poslovne tajne kako bi mogle da rade u Kini.

Prema rečima kineskih zvaničnika, cilj je da se smanji krađa intelektualne svojine do 2022. godine, ali i da se omogući oštećenima da lakše dobiju kompenzaciju.

Ove dve zemlje su trenutno u trgovinskim pregovorima i ostavljaju kontroverzne teme za kasnije, piše Blumberg. "Osnaživanje zaštite intelektualne svojine je najveća šansa da Kina poveća svoju ekonomsku konkurentnost", rekli su iz kineskog pregovaračkog tima.

U maju ove godine, kineska kompanija Huavej je označena kao pretnja američkoj nacionalnoj bezbednosti, pa su u skladu sa tim, Amerikanci uveli sankcije koje se odnose na ovog giganta u proizvodnji digitalne opreme.

Prošle nedelje, kineski predsednik Si Đinping rekao je kako njegova zemlja želi da radi na tome da se prva faza pregovora sa SAD završi, a da je ravnopravnost jedan od principa kojima će se voditi tokom pregovora.

Nekoliko sati kasnije, Tramp je rekao kako ne deli ovakvo mišljenje. "Ovo ne može biti ravnopravan dogovor, jer mi krećemo sa zemlje a vi ste već na plafonu. Mi ćemo morati da prođemo mnogo bolje", rekao je Tramp u petak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: