Mudiz snizio procenu izgleda nemačkog bankarskog sektora

Njujork -- Rejting agencija Mudiz smanjila je procenu budućih izgleda nemačkog bankarskog sektora sa "stabilnih" na "negativne".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/okuka67
Foto: Depositphotos/okuka67

Kao razlog je navela slabu profitabilnost i opštu kreditnu sposobnost u okruženju niskih kamatnih stopa.

U izveštaju objavljenom danas, Mudiz je procenio da će već slaba profitabilnost nemačkih banaka dodatno opasti tokom narednih 12 do 18 meseci zbog pada neto prihoda od kamata, prenosi CNBC.

Ova sumorna prognoza dolazi samo dan nakon što je Evropska centralna banka (ECB) upozorila da pad profitabilnosti banaka predstavlja jednu od najvećih pretnji ekonomskom rastu Evrozone.

Mudiz je naglasio da će manje banke u Nemačkoj koje se finansiraju iz depozita biti najteže pogođene jer će se krediti i hartije od vrednosti koje dospevaju na naplatu revalorizovati po nižim stopama, dok su kamate koje plaćaju na depozite stanovništva "u praksi na nuli ili blizu nula posto".

Banke u najvećoj evropskoj ekonomiji muče se da poboljšaju racio između prihoda i visokih troškova koji je 2018. godine dostigao 80 odsto, a u izveštaju Mudiza se procenjuje da se to verovatno neće popraviti u kratkom roku zbog kontinurianog pritiska na strani prihoda.

Niže kamatne stope ograničavaju sposobnost banke da stvara profit, povećavajući tako pritisak na marže.

strana 1 od 195 idi na stranu