Istraživanje: Stariji od 40 godina treba da rade samo tri dana nedeljno

Stariji od 40 godina rade najbolje kada rade samo tri dana nedeljno, pokazali su rezultati istraživanja.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 21.11.2019.

09:30

Istraživanje: Stariji od 40 godina treba da rade samo tri dana nedeljno
Foto: Depositphotos, martinan

Istraživači su zaključili da se kognitivna efikasnost sredovečnih ljudi poboljšala kada su radili do 25 sati nedeljno.

S druge strane, performanse su se smanjile kada je za nedelju dana prošlo više od 25 sati rada, zbog uticaja umora i stresa, pokazala je studija objavljena u Melburn institut vorker pejper, koja je uključivala niz kognitivnih testova.

U nju je bilo uključeno 3.000 muškaraca i 3.500 žena iz Australije čije su radne navike analizirane. Testirana je njihova sposobnost da glasno pročitaju reči i brojeve, a merila se njihova sposobnost pamćenja i sposobnost razmišljanja.

Zaključeno je da su učesnici koji rade 25 sati nedeljno u tome bili uspešniji, dok su rezultati onih koji rade 55 sati bili lošiji čak i od nezaposlenih učesnika u studiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: