"Ne znam koliko sam uštedela, svakako je jeftinije nego u Americi"

Produktivnost u poštanskim centrima Kine je za praznik Dan samaca skočila za 60 odsto. Za to je zaslužno 350 robota.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 19.11.2019.

09:47

Foto: depositphotos, anterovium

Prošle godine Kinezi su u posao "uveli" robote kako bi što brže rasporedili pakete naručene za ovaj praznik.

Ove godine onlajn kompanija za trgovinu Alibaba imala je promet od skoro 40 milijardi dolara za samo jedan dan, što pokazuje koliko je ovaj praznik popularan u Kini.

Logistički centar firme YTO Ekspres iz grada Handžou u Kini je zato uposlio 350 robota koji automatski raspoređuju pošiljke. Ovi uređaji su automatizovani i rade 24 časa. Procenjuje se da rasporede preko 500.000 pošiljki dnevno.

"Ne znam koliko sam novca uštedela, ali svakako nisam ni znala koliko su neki proizvodi prvobitno koštali. Ipak, jedno je sigurno. Stvari su dosta jeftinije nego u Americi", rekla je povodom kupovine za Dan samaca Kineskinja Erin Čan za Vašington post.

Iako nije zvanični praznik, Dan samaca u Kini postoji još od devedesetih. Slavi se 11.11. zbog toga što taj datum izgleda kao četiri "samca", a reklamira se često i kao suprotnost Danu zaljubljenih, jer tada oni koji nemaju partnera mogu da potroše novac kako bi sebi nešto "poklonili".

Kako izgleda kada roboti raspoređuju pošiljke, pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

9 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: