Hongkong u prvoj recesiji u poslednjih deset godina

Hongkong je potvrdio da se nalazi u recesiji, prvoj u poslednjih deset godina i u vreme kada se na ulicama nastavljaju demonstracije nezadovoljnih građana.

Svet

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 18.11.2019.

09:04

Hongkong u prvoj recesiji u poslednjih deset godina
Foto: Depositphotos, leungchopan

Ekonomija Hongkonga u periodu od jula do septembra doživela je pad aktivnosti za 3,2 odsto, što znači da je bruto domaći proizvod (BDP) već drugi kvartal zaredom smanjen, a pad aktivnosti na kvartalnom nivou u dva uzastopna tromesečja je definicija tehničke recesije, prenosi BBC.

Istovremeno, turisti već neko vreme zbog demonstracija izbegavaju Hongkong, a vlasnici prodvanica su takođe na udaru jer strahuju od sukoba policije i demonstranata, prenosi portal Klix

.
"Domaća potražnja se značajno pogoršala u trećem kvartalu jer su lokalni incidenti u velikoj meri uticali na aktivnosti vezane za potrošnju i smanjili ekonomske izglede koji su zasnivani na potrošnji i osećaju za ulaganje", navodi se u izjavi vlade.

Okončanje nasilja i vraćanje mira ključni su za oporavak ekonomije, poručeno je.

Vlada je najavila da će i dalje pomno pratiti situaciju i sprovoditi neophodne mere kako bi pružila podršku preduzećima koja su se našla na udaru.

Protesti u Hongkongu počeli su u junu ove godine kada je vlada predložila kontroverzni zakon o izručenju osoba iz Hongkonga u centralni deo Kine. Taj zakon je nakon 20 nedelja protesta u ovoj kineskoj autonomnoj oblasti povučen, ali su se demonstracije nastavile i pretvorile u širi revolt protiv policije i načina na koji zvanični Peking upravlja Hongkongom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: