Tramp traži od Japana da učetvorostruči sredstva za američke vojnike?

Vašington, Tokio -- Američki predsednik Donald Tramp zatražio je od Japana da učetvorostruči godišnji iznos koji uplaćuje za američke snage stacionirane na njegovoj teritoriji.

Izvor: Vijesti
Podeli
Foto: Depositphotos/Alexis84
Foto: Depositphotos/Alexis84

To bi značilo da ta zemlja ubuduće za to izdvaja oko osam milijarda evra, objavio je "Forin polisi".

Postojeći dogovor koji se odnosi na 54.000 američkih vojnika stacioniranih u Japanu ističe u martu 2021, prenose Vijesti.

Zahtev je prenesen japanskim zvaničnicima tokom posete Džona Boltona, tadašnjeg Trampovog savetnika za državnu bezbednost, u julu, navodi list, pozivajući se na neimenovane bivše američke zvaničnike.

Portparol japanskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da taj izveštaj nije tačan i da se ne vode pregovori o novom sporazumu, prenosi Hina.

Po japanskoj agenciji Kjodo, japanski zvaničnici kazali su Boltonu da je takvo povećanje "nerealno", ističući da Japan već plaća veći deo troškova za stacionirane američke vojnike nego drugi saveznici.

Portparol Stejt departmenta rekao je da će pregovori o obnovi sporazuma s Japanom početi u prvoj polovini iduće godine, ističući da američka posvećenost odbrani Japana nije upitna.

Tramp je poručio i Južnoj Koreji da mora više da izdvaja za američke vojnike koji su stacionirani na njenoj teritoriji, sugerišući da bi se oni mogli čak povući.

strana 1 od 195 idi na stranu