Imali goriva za još sat i 45 minuta letenja: Završen najduži komercijalni let u istoriji

Sidnej -- Australijska vazduhoplovna kompanija Kvantas (Qantas) uspešno je obavila najduži neprekidni komercijalni let u istoriji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: B92, Darja Balšić
Foto: B92, Darja Balšić

Avion ove kompanije prevalio je 17.800 kilometara od Londona do Sidneja za 19 sati i 19 minuta.

Letelica na probnom letu London-Sidnej, Boing 787 Drimlajner, prevozila je 50 putnika. Kako je navodi Avionu je preostalo goriva za otprilike još sat vremena i 45 minuta leta, kada se prizemljio na aerodromu u najvećem gradu u Australiji, izveštava Rojters.

Sa londonskog aerodroma avion je Hitrou je poleteo u četvrtak ujutro u 6,00 časova.

Na ovom senzacionalnom letu putnici su imali priliku da dožive dva izlaska sunca.

Ovo je drugi put u istoriji da je Kvantas putničkim avionom na neprekidnom letu prevalio razdaljinu London-Sidnej, budući da je 1989. godine Boingom 747-400 preleteo put izmedju dva grada za više od 20 sati.

Kvantas je počeo da leti izmedju Londona i Sidneja 1947., i tada je bilo potrebno pet dana za taj put koji je uključivao šest uspustnih sletanja.

Prošle godine, australijski avio-prevoznik je pokrenuo liniju Pert-London, jedini direktan let izmedju Australije i Evrope, za koji je potrebno 17 sati leta, a prošlog meseca je uspešno obavio još jedan od najdužih neprekidnih komercijalnih letova na liniji Njujork-Sidnej, gde je razdaljinu od 16.200 kilometara prešao za 19 sati i 16 minuta.

strana 1 od 195 idi na stranu