"Kina i SAD se približavaju trgovinskom sporazumu"

Vašington -- SAD i Kina sve su bliže trgovinskom sporazumu, rekao je ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kadlou.

Izvor: Capital.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, ruskpp
Foto: Depositphotos, ruskpp

Kadlou je istakao činjenicu da su održani veoma konstruktivni razgovori s Pekingom o okončanju 16 meseci dugog trgovinskog rata.

Kadlou je rekao da pregovarači dve najveće svetske ekonomije komuniciraju putem telefona, a nije otkrio u kom vremenskom okviru bi dogovor mogao da bude postignut.

"Približavamo se dogovoru", rekao je u Vašingtonu, dodavši kako je atmosfera dobra, što, kako kaže, nije uvek bio slučaj.

Carinski rat SAD i Kine uzdrmao je finansijska tržišta i stvorio pretnje za usporavanje rasta svetske ekonomije na najniži nivo još od krize iz 2007. i 2008. godine. Tržišta s nestrpljenjem čekaju sporazum kojim će se stati na kraj neizvesnosti koja je usporila investicije širom sveta, prenosi Kapital.

Postojali su nagoveštaji da će dogovor biti postignut u maju, ali je to propalo nakon što su američki pregovarači objavili da su Kinezi odustali od nacrta sporazuma.

Kadluova izjava mogla bi da smiri zabrinutost tržišta koja se ponovo pojačala ove nedelje nakon izveštaja o navodnom zastoju u pregovorima. Nisu pomogle ni najave američkog predsednika Donalda Trampa koji je rekao da bi mogao da uvede nove carine ako se ne postigne dogovor.

Kadlou je izrazio optimizam i istakao da je stvorena mogućnost da se dogovor može postići i bez susreta Trampa i kinesko predsednika Sija Đinpinga.

Tramp se nadao da će "prva faza" dogovora s Kinom biti zaključena na marginama na sastanku na vrhu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje koji je trebalo da bude održan u Čileu, ali je Santjago povukao svoje domaćinstvo.

Kadlou je otkrio da se Bela kuća i dalje nada dogovoru u tom periodu. Našalio se rekavši da želi da se sporazum potpiše u njegovoj kancelariji, na drugom spratu Bele kuće.

strana 1 od 195 idi na stranu