Amerika zapretila Egiptu: Sankcije u slučaju kupovine Su-35

Pentagon i Stejt department su u pismu zapretili vlastima Egipta da će toj zemlji uvesti sankcije ukoliko kupe ruske lovce Su-35, piše "Volstrit žurnal".

Svet

Izvor: Sputnik

Petak, 15.11.2019.

14:09

Amerika zapretila Egiptu: Sankcije u slučaju kupovine Su-35
Foto: Epa/SERGEI ILNITSKY

Državni sekretar Majk Pompeo i šef Pentagona Mark Esper su u pismu od egipatskog ministra odbrane zatražili da odustane od sporazuma sa Rusijom.

"Novi veliki sporazum sa Rusijom će u budućnosti u najmanju ruku otežati razmenu vojnih informacija sa SAD, ali i američku vojnu pomoć Egiptu", navodi se u pismu.

Pored toga, zvaničnici Pentagona upozorili su i šefa egipatskih vazduhoplovnih snaga o neželjenim posledicama sporazuma, navodi se u članku čiji sadržaj prenosi Sputnjik.

Prema pisanju lista, signal iz Vašingtona se poklopio sa posetom ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, koji je doputovao u Kairo.

Član Komiteta Saveta Federacije Rusije za međunarodne poslove Aleksej Kondratjev odgovorio je na američke pretnje sankcijama, rekavši da to protivreči međunarodnim pravilima trgovine oružjem.

"Trgovina oružjem je regulisana međunarodnim pravom, a odluka SAD protivreči tim normama", istakao je ruski senator.

On je naglasio da Vašington nema pravo da se meša u dogovore između trećih strana.

Kondratjev je istakao da na tržištu oružja postoji velika konkurencija, a Amerikanci, kao i u drugim sferama, pokušavaju da aktivno primene praksu pritiska sankcijama.

"Moramo se kretati diplomatskim putem, šireći horizonte saradnje sa drugim zemljama, isporučujući im svoje oružje", zaključio je senator.

List "Komersant" je u aprilu saopštio da su Rusija i Egipat potpisali ugovor o isporuci ruskih lovaca Su-35, ali taj podatak nije zvanično potvrđen.

Prema pisanju lista, sporazum između dve zemlje je stupio na snagu krajem 2018. godine. Vrednost sporazuma iznosi dve milijarde dolara, a isporuke ruskog oružja u Egipat mogu početi već 2020. ili 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: