Esper: Ugovor Pentagona i Majkrosofta nije sporan

Mark Esper, američki ministar odbrane, rekao je danas kako je uveren da je posao oko ugovora, koji je Pentagon dodelio Majkrosoftu, urađen na fer način.

Svet

Izvor: B92

Petak, 15.11.2019.

09:39

Esper: Ugovor Pentagona i Majkrosofta nije sporan
Foto: Depositphotos/ icholakov01

Ovaj ugovor vredan 10 milijardi dolara pokušava da ospori Amazon, a Pentagon je dodelio ugovor za "klaud računarstvo" Majkrosoftu krajem oktobra. Amazon je optužio ministarstvo da je postojala "nesporna pristrasnost" od strane vlade i najavio da namerava da ospori tu odluku na sudu.

Esper je sebe izuzeo iz odlučivanja o dodeli ugovora zato što je njegov sin radio za jednog od neuspelih ponuđača. Upitan o tom sporu na konferenciji za novinare u Seulu u Južnoj Koreji, Esper je rekao da nije bilo "spoljnog uticaja" na donosioce odluka.

U nadmetanju za projekat zvanično nazvan Zajednički poduhvat odbrambene infrastrukture, učestvovali su vodeći tehnološki giganti: Majkrosoft, Amazon, Orakl i IBM.

U saopštenju izdatom juče Amazon je naveo da brojni aspekti procesa ponuda uključuju "jasne propuste, greške i nespornu pristrasnost". Nije navedeno konkretno na šta se odnosi, ali se kaže da ta pitanja treba da se "ispitaju i isprave".

Ovim projektom predviđa se skladištenje i procesuiranje ogromne količine poverljivih podatka, što će dozvoliti američkoj vojsci da ubrza svoje kapacitete za planiranje eventulnog rata i borbi, a dugo se verovalo da Amazon vodi u konkurenciji za ugovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: