Atina: Prevremena otplata kredita MMF-u do početka decembra

Grčka će prevremenu otplatu kredita Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) realizovati do početka decembra, izjavio je grčki ministar finansija Hristos Stajkuras.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.11.2019.

15:08

Atina: Prevremena otplata kredita MMF-u do početka decembra
Foto: B92, Darja Balšiæ

"To će biti okončano u naredne dve do tri nedelje", rekao je Stajkuras na konferenciji, aludirajući na prevremenu otplatu kredita u vrednosti od oko 2,7 milijardi evra, prenosi agencija Rojters.

Taj potez omogućava Atini da smanji svoje troškove servisiranja duga, jer zajmovi MMF-a nose veće kamate nego što bi Grčka sada plaćala na tržištu, navodi britanska agencija.

Spasilački fond evrozone - Evropski stabilizacioni mehanizam - pristao je u oktobru da se Grčkoj omogući ranija otplata dela duga prema MMF-u. Takva odluka je usledila nakon zahteva koji je grčka vlada uputila ESM-u u septembru u vezi sa otplatom dela dugova prema MMF-u, čija je ukupna vrednost devet milijardi evra.

Tokom najgore dužničke krize u svojoj istoriji, koja je izbila krajem 2009., Grčka je bila odsečena od tržišta duga i uveliko se zaduživala kod vlada evrozone i MMF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: