Rusija spremila raketni kompleks "Jars" za "voz smrti"

Moskva -- U Rusiji je napravljen unificirani raketni kompleks "Jars" za različite tipove baziranja, uključujući železničko, izjavio je akademik Jurij Solomonov.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos/mrivserg
Foto: Depositphotos/mrivserg

On je generalni konstruktor Moskovskog instituta za termotehniku i tvorac balističkih raketa "Topolj-M", "Jars" i "Bulava".

"Napravili smo raketni kompleks Topolj-M, sada Jars, za različite tipove baziranja - i za stacionarno i za pokretno i za železničko - svuda je jedna raketa", izjavio je Solomonov u intervjuu za "Nacionalnu odbranu".

Prema rečima Solomonova, morski strateški raketni kompleks "Bulava" za podmornice klase "Borej" takođe je unificiran sa gore navedenim raketama po određenim elementima i tehničkim rešenjima, prenosi Sputnjik.

Projekat izgradnje železničkog nosača balističkih raketa, kompleksa "Barguzin" i dalje je zamrznut. U krajnjem slučaju, nema zvaničnih informacija da je na njemu rad nastavljen.

Sovjetski borbeni železnički raketni kompleks s raketom "Molodec" ("voz smrti“) prestao je da se koristi 2005. godine prema sporazumu START-2. Naredni sporazum START-3 ne zabranjuje pravljenje novih raketnih kompleksa takvog tipa.

Kako se pretpostavljalo, borbeni voz nove generacije "Barguzin“ trebalo je da se završi 2018. godine, ali je 2017. godine "Rosijska gazeta" objavila, pozivajući se na izvor u vojnoj industriji, da je rad na njemu obustavljen.

"Baguzin“ predstavlja voz koji se spolja ne razlikuje od običnog teretnog voza. U njegovim vagonima se instaliraju tri interkontinentalne balističke rakete sa 30 bojevih glava, svaka po 550 kilotona. U njemu se nalazi i komandni centar, tehnološki, tehnički i komunikacioni sistemi.

U slučaju pretnje nuklearnim ratom, oklopni voz izlazi na patroliranje i uklapa se s drugim železničkim vozovima. Nakon naređenja o borbenoj primeni, voz se zaustavlja i sprečava da počne napad. Krovovi na krovu tri vagona se skidaju, sakriveni mehanizmi s kontejnerima za rakete podižu se u vertikalni položaj. Za nekoliko minuta se izvodi lansiranje.

strana 1 od 195 idi na stranu