Rade i sedamdesetogodišnjaci: Evropljani sve češće odlažu odlazak u penziju

Građani Evropske unije starosti između 55 i 64 godine imaju veću stopu zaposlenosti nego mlađe kategorije stanovništva, saopštio je Eurostat.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 14.11.2019.

11:14

Rade i sedamdesetogodišnjaci: Evropljani sve češće odlažu odlazak u penziju
Foto: Depositphotos, michaeljung

Oko 65 odsto muškaraca i 52 procenata žena starijih od 55 godina radi, a kancelarija EU zadužena za statistiku navela je da je najupečatljivija činjenica to što se ova stopa zaposlenosti uvećava u proteklih 15 godina.

Eurostat dodaje i da svetska ekonomska kriza nije uticala na stope nezaposlenosti najstarijih stanovnika Unije, te da se konzistentno uvećava u svim državama sem Grčke, prenosi bankar.me.

Stopa zaposlenosti starijih od 55 godina se od 2003. godine do sada u Sloveniji i Bugarskoj udvostručila, a da se u Slovačkoj uvećavala još brže (2,2 puta).

Najviše zaposlenih najstarijih građana je u Švedskoj, Nemačkoj i Danskoj, po 70 odsto, dok je u Rumuniji, Hrvatskoj, Poljskoj, Sloveniji i Grčkoj ispod 50 procenata.

Istraživanje ukazuje i da sve više Evropljana starijih od 65 godina ostaje da radi nakon sticanja uslova za penziju, tako da je na primer više od četvrtine Estonaca starih između 65 i 74 godine u radnom odnosu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: