Belorusija dobila prva dva Su-30SM, cena oko 600 miliona dolara

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Belorusije, u 61. lovačku bazu RV i PVO Belorusije Baranoviči juče su sleteli prvi višenamenski borbeni avioni Su-30SM.

Svet

Izvor: TangoSix, Živojin Bankoviæ

Četvrtak, 14.11.2019.

09:36

Belorusija dobila prva dva Su-30SM, cena oko 600 miliona dolara
Foto: Epa/SERGEI ILNITSKY

Njih je Belorusija nabavila od Rusije, a reč je o prva dva od 12 Su-30SM za čiju nabavku je ugovor potpisan juna 2017. godine.

Iz beloruskog Ministarstva odbrane podsećaju da je okvirni sporazum za kupovinu ovih aviona prethodno usaglašen maja 2017. godine na izložbi naoružanja i vojne opreme MILEX-2017. Ugovor podrazumeva da se, počevši od 2019. u toku tri godine, isporučuje po četiri aviona, piše portal Tangosiks

.

Odluci o izboru Su-30SM je, kako je navedeno u saopštenju, prethodio niz naučno-istraživačkih projekata o definisanju srednjoročne perspektive izgleda beloruskih oružanih snaga, koje su na zahtev Ministarstva odbrane Belorusije izveli naučnici Naučno-istraživačkog instituta Oružanih snaga.

Takođe navedeno je da izbor ruskog oružanog sistema nije slučajan, navedeno je da je Belorusiji već isporučen raketni sistem PVO S-300 (donacija osam diviziona S-300PS), kupljeni su raketni sistemi PVO Tor-M2 a kopnena komponenta je popunjena modernizovanih tenkovima T-72B3.

Tangosiks podseća da je od nove tehnike iz Rusije, Belorusija nabavila i 12 srednjih transportnih višenamenskih helikoptera Mi-8MTV-5 koji su opremljeni sistemom za samozaštitu L370 Vitebsk.

Značajno je to da je na izbor Su-30SM uticao sistem obuke letnog sastava pošto je Belorusija, kako se podseća, nabavila i 12 ruskih školsko-borbenih aviona Jak-130 koji su proizvedeni u istoj fabrici kao i Su-30SM, a to je Irkutski avijacijski zavod (IAZ). Takođe se napominje da Jak-130 predstavlja kompleks za obuku i trenažu koji se koristi u procesu osvajanja aviona Su-30.

Iako se smatralo da će Belorusija, kao i druge članice ODKB-a i za ove avione dobiti povoljnu cenu, neke procene govore o tome da su Suhoji plaćeni oko 600 miliona dolara, piše portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: