Portugal povećava minimalac na 740 evra bruto mesečno

Socijalistička vlada Portugala, koja se obavezala da će minimalnu platu povećati za 25 odsto za četiri godine, povećaće je 2020. za skoro šest procenata.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.11.2019.

10:00

Portugal povećava minimalac na 740 evra bruto mesečno
Foto: Depositphotos, AndreyPopov

Minimalna plata će u roku od 12 meseci biti povećana na 740 evra bruto mesečno, dok je sada 700 evra. U Portugalu minimalnu platu ima 720.000 ljudi.

Socijalistički premijer Antonio Košta, koji je na vlasti od 2015. godine, a mandat mu je obnovljen na poslednjim parlamentarnim izborima u oktobru, obavezao se na revalorizaciju minimalne zarade svake godine kako bi kumulativno porasla za 25 odsto 2023. godine.

Povećanje je "previše ambiciozno", kritikovao je predsednik Konfederacije portugalskih preduzeća (CIP) Antonio Saraiva.

Za Armenija Karlosa, lidera CGTP-a, glavne portugalske konfederacije sindikata, iznos povišice je, ipak, "nedovoljan" jer su ekonomske prilike povoljne. Socijalistička vlada namerava da nastavi socijalnu politiku uporedo sprovodeći konsolidaciju javnih finansija započetu u prethodnom mandatu zahvaljujući poboljšanju stanja privrede.

To je omogućilo da se obustavi politika štednje koju je vodila vlada desnice kada se Portugal koji je teško pogodila dužnička kriza 2011. godine, našao pod nadzorom Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: