Još bez tarifa na vozila? Iz auto-industrije očekuju odlaganje

Proizvođači automobila veruju da će Tramp ove nedelje pomeriti rok za uvođenje 25-procentnih tarifa na automobile i auto-delove iz Evropske unije i Japana.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.11.2019.

12:32

Još bez tarifa na vozila? Iz auto-industrije očekuju odlaganje
Foto: Epa, Leigh Vogel POOL

Ovo tvrdi pet zvaničnika iz automobilske industrije, a očekivano odlaganje, koje bi trebalo da bude objavljeno kasnije ove nedelje, dolazi u trenutku kada strane automobilske kompanije žele da povećaju investicije u SAD i da odvrate Trampa od primene tarifa, prenosi Rojters.

Američki ministar za trgovinu Vilbur Ros je ranije ovog meseca rekao da tarife možda neće biti potrebne, podseća britanska agencija, i dodaje da zvaničnici EU očekuju da će Tramp najaviti šestomesečno odlaganje roka.

Tramp je u maju ove godine odložio odluku o tarifama za 180 dana, naloživši trgovinskom predstavniku SAD Robertu Lajtizeru da se angažuje u pregovorima. "Kancelarija trgovinskog predstavnika je nedavno zatražila od brojnih stranih automobilskih kompanija da dostave podatke o iznosu njihovih investicija u SAD", navelo je za Rojters nekoliko zvaničnika iz te industrije.

Guverner Tenesija Bil Li, Trampov republikanski saveznik, planira da danas prisustvuje ceremoniji povodom početka proširenja Folksvagenovog pogona u američkom gradu Čatanuga. Vrednost tog projekta, koji ima za cilj proizvodnju električnih automobila, iznosi 800 miliona dolara i omogućiće otvaranje još 1.000 radnih mesta. Folksvagen je u januaru najavio da će do 2022. godine početi proizvodnju električnih automobila.

Takođe, nemački Dajmler je krajem 2017. godine saopštio da će uložiti milijardu dolara u proširenje svoje proizvodnje u Alabami, uz otvaranje više od 600 radnih mesta.

Tarife na automobile iz Japana, prema ocenama stručnjaka iz auto-industrije, deluju još manje verovatne nego one na evropska vozila, jer su japanski proizvođači automobila i dobavljači najavili više milijardi dolara investicija, od kojih je najpoznatija najavljena izgradnja zajedničke fabrike Tojote i Mazde u Alabami, u vrednosti od 1,6 milijardi dolara.

Tramp i japanski premijer Šinzo Abe potpisali su u septembru parcijalni trgovinski sporazum o ukidanju tarifa na američke poljoprivredne robe, japanske alatne mašine i druge proizvode. Iako sporazum ne pokriva trgovinu automobilima, Abe je u septembru izjavio da je dobio uveravanja od Trampa da Sjedinjene Države neće uvoditi tarife na automobile, pišu iz Rojtersa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: