Bregzit "potopio" investicije: Najsporiji godišnji rast privrede od 2010.

Britanska privreda je u tri meseca zaključno sa septembrom 2019. porasla po najsporijoj godišnjoj stopi u više od decenije.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.11.2019.

12:24

Bregzit
Foto: Epa, Neil Hall

"Krivcima" za loš rezultat smatraju se globalno usporavanje i zabrinutost oko Bregzita koji su pogodili poslovne investicije i proizvodnju.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Britanije je, na godišnjem nivou, usporio na 1,0 odsto sa 1,3 odsto iz drugog tromesečja, saopštila je britanska Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS), a prenosi agencija Rojters.

To je najniža stopa rasta od prvog tromesečja 2010. godine i ispod je projekcije ekonomista koje je anketirao Rojters od 1,1 odsto.

Usporavanje je odraz slabijeg od očekivanog oporavka kvartalnog rasta BDP-a koji je usledio nakon pada privrede u drugom kvartalu, kada su se preduzeća suočila sa prekomernim zalihama sirovina pošto je Bregzit odložen do kraja marta 2020. godine.

Na kvartalnom nivou, BDP je porastao po stopi od 0,3 odsto u trećem tromesečju, što je ispod očekivanja Centralne banke Engleske od 0,4 odsto i projekcije ekonomista iz privatnog sektora.

Britanska ekonomija je izgubila zamajac od referenduma o Bregzitu 2016. godine, pre kojeg je obično rasla po stopi većoj od dva odsto godišnje.

Najnoviji podaci su, takođe, pokazali da su poslovne investicije bile stagnirale u trećem kvartalu, dok su ekonomisti očekivali pad od 0,5 procenata. Potrošnja domaćinstava porasla je za 0,4 odsto u trećem kvartalu, dok je državna potrošnja povećana za 0,3 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: