Digitalna simulacija: Rusija pronašla način da dvostruko ubrza razvoj streljačkog oružja

Moskva -- Firma CNIItočmaš (deo Rosteha) uvela je u upotrebu superkompjuter Centar, koji će omogućiti razvijanje i testiranje streljačkog oružja u digitalnom formatu.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos/Sashkin7
Foto: Depositphotos/Sashkin7

To će ubrzati te procese dva puta, saopštava pres-služba državne korporacije.

"Sistem, koji je razvijen po nalogu Ministarstva industrije i trgovine Rusije, predviđen je za fizičko-matematičko modelovanje testiranja streljačkog oružja i municije. Može da obavlja više od 50 biliona operacija u sekundi, što ga svrstava u kategoriju superkompjutera", navodi se u saopštenju koje prenosi Sputnjik.

Prema rečima predstavnika "Rosteha“ Sergeja Abramova, prilikom dizajniranja oružja i municije pomoću superkompjutera "Centar" u model ispitivanja je moguće uključiti i topografske karakteristike poligona, uticaj faktora životne sredine i razlike u obliku meta.

"Na primer, superkompjuter može da modelira let metka na bilo kojoj visini, uzimajući u obzir ugaonu brzinu rotacije. Da bi se takva ispitivanja sprovela u stvarnosti, bila bi potrebna prava ekspedicija u planinama, i to sa oružjem, municijom, opremom i stručnjacima. Korišćenje tehnologije superkompjutera će omogućiti, prema našim procenama, da se skrati vreme razvoja novih vrsta streljačkog oružja i municije za 50 odsto", istakao je on.

Kompleks superkompjutera čini više od 20 softverskih modula. Mogućnosti kompleksa se mogu proširiti dodavanjem novih modula, a otvorena konstrukcija omogućava modernizovanje sistema bez gubitka funkcionalnosti i radnih performansi.

strana 1 od 195 idi na stranu