Pretnja za SAD: Izgubiće najmanje 40 milijardi dolara zbog Huaveja

Huavej otkriva da planira da potroši desetine milijardi dolara na tehnološke zalihe u Evropi u narednih pet godina, nakon što je završio na crnoj listi SAD.

Svet

Izvor: klix.ba

Četvrtak, 07.11.2019.

09:40

Pretnja za SAD: Izgubiće najmanje 40 milijardi dolara zbog Huaveja
Foto: Depositphotos, selensergen

To neće doneti dobro kompanijama u SAD, a u intervjuu za AFP, iz Huaveja pojašnjavaju da će posledice osetiti američke kompanije poput Kvalkoma, Intela, Mikrona i Gugla.

Huavej obično potroši više od deset milijardi dolara godišnje na rezervne delove i usluge za svoje pametne telefone i mrežnu opremu, a koje je ranije kupovao od američkih kompanija. Stoga, upozoravaju analitičari, američke kompanije od danas pa u narednih pet godina gube najmanje 40 milijardi dolara dok Huavej seli posao u Evropu, prenosi portal Klix.
Huavej će u narednim mesecima povećavati svoje nabavke u Kini, Japanu i Evropi kako bi osigurao da proizvodni lanci ostanu neprekinuti, rekao je Ernest Lin Zhang, predsednik za aktivnosti zapadne Evrope u Huaveju. Dodao je da američka zabrana ima mali uticaj na isporuku opreme za 5G mrežu, dok Huavej "više nema nijedan američki proizvod."

Sredinom oktobra kompanija je izvestila da je isporučila više od 400.000 5G antena širom sveta za 60 klijenata, od čega više od polovine u Evropi.

Lin Zhang ističe da kompanija ima za cilj uspostavljanje suverenog evropskog oblaka koji bi omogućio spašavanje i obradu podataka putem interneta bez prolaska kroz američke tehnološke divove. Huavej već isporučuje opremu operaterima koji pružaju ovu vrstu usluge, kao što su francuska grupa Orindž i Telefonika u Španiji.

Podsećamo, Vašingon je stavio Huavej na crnu listu ranije ove godine i zabranio mu poslovanje sa američkim kompanijama, a sve zbog navoda da deli podatke s kineskom vladom. Huavej je negirao ove optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: