Crne prognoze: MMF smanjio projekcije rasta u Evrozoni

Privredni rast Evrozone bi trebalo da uspori više od očekivanog, objavio je danas Međunarodni monetarni fond.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.11.2019.

17:12

Crne prognoze: MMF smanjio projekcije rasta u Evrozoni
Foto: Epa/JIM LO SCALZO

MMF tako prognozira jer se kriza u proizvodnom sektoru može preliti na veći sektor usluga, u uslovima dugotrajnih tenzija u globalnoj trgovini.

Bruto domaći proizvod 19-člane Evrozone će, prema najnovijim procenama MMF-a, porasti po stopi od 1,2 odsto u ovoj godini, što je niže u odnosu na raniju projekciju Fonda iz aprila kojom je projektovan rast od 1,3 odsto, prenosi agencija Rojters.

To je i značajno usporavanje u odnosu na prošlogodišnji rast od 1,9 odsto.

Ekonomija Evrozone će porasti za 1,4 odsto u 2020. i 2021. godini, saopštio je MMF, smanjujući tako raniju procenu rasta od 1,5 odsto za obe godine.

Usporavanje privrede je najvećim delom posledica anemičnog rasta u Nemačkoj, najvećoj privredi Evrozone, kao i stagnacije u Italiji, trećoj po veličini ekonomiji Evrozone, ocenjuje Fond, uz revidiranje naniže svoje projekcije za obe zemlje.

Nemačka će, kako očekuje, ove godine porasti po stopi od tek 0,5 odsto, što je sporije u odnosu na 0,8 odsto koliko je MMF predviđao u aprilu. To bi bila jedna trećina rasta iz 2018. godine.

MMF je, takođe, smanjio prognozu rasta Francuske, druge najveće ekonomije tog bloka, i sada očekuje da njen rast u ovoj godini bude 1,2 odsto, umesto ranije prognoziranih 1,3 odsto.

U slučaju adekvatnog Bregzita, koji bi se mogao realizovati do kraja januara, britanska ekonomija bi, prema ocenama MMF-a, mogla porasti po stopi od 1,2 odsto u 2019. godini i od 1,4 odsto u 2020. godini.

Inflacija u evrozoni će ove godine iznositi 1,2 odsto, iduće godine će biti 1,4 odsto, a u 2021. godini 1,5 procenata, poručuju iz MMF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: