Borba protiv trgovaca prevaranata: Stroge kazne za one koji varaju potrošače

Borbi protiv prevaranata u prehrambenoj industriji i onih koji na tržište plasiraju neadekvatne proizvode priključila se i Hrvatska.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 03.11.2019.

09:40

Borba protiv trgovaca prevaranata: Stroge kazne za one koji varaju potrošače
Foto: Epa, Alex Hofford

Evropska komisija odlučila je da oštro kažnjeva one koje na tržište plasiraju meso bolesnih životinja ili proizvode kojima je istekao rok trajanja.

Od svih članica Unije zatraženo je da se uvedu oštrije kazne i što češće kontrole kako bi skandala, poput slanja mesa bolesnih poljskih krava na police ili goveđih lazanja u kojima je zapravo konjsko meso, bilo što manje. I neće biti kontrolisani samo prehrambeni proizvodi iz zemalja članica EU, nego i oni koji se uvoze iz trećih država.

Borbi protiv prevaranata u prehrambenoj industriji priključila se i Hrvatska pripremajući zakonsko rešenje o službenom kontrolisanju, koje bi donelo učestalije kontrole, povećalo ovlašćenja inspektora, uvelo oštrije kazne, ali i pružilo sigurnost potrošačima u borbi za ostvarenje svojih prava. Iako još nije definisana visina kazni, najavljeno je da će one biti vezane uz profit onoga ko na ovaj način pokušava da prevari potrošače, piše Al Džazira.

Nove mere na nivou Evropske unije stupaju na snagu već s prvim danom 2020, čime će biti uspostavljen jednostavan i učinkovit sistem kontrole sigurnosti hrane i uvedeni rigorozniji veterinarski i fitosanitarni standardi.

"Evropska komisija dobija šira ovlašćenja u slučaju da država članica ne može da garantuje sigurnost hrane proizvedene na svojoj teritoriji. Novi propisi su dobra vest za hrvatske građane jer će ubuduće učinkovitije sprečavati situacije kojima smo bili svedoci", objašnjava Biljana Borzan, potpredsednica evrosocijalista i članica Odbora za životnu sredinu, zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Pod lupom oni koji imaju prošlost kršenja propisa

Jedna od novosti koje se uvode je inačelo obavljanja inspekcija i kontrola, koje se temelji na proceni rizika, pa će se češće i temeljnije kontrolisati oni proizvođači hrane koji imaju prošlost kršenja propisa, dok će "uzorni" proizvođači, koji nisu imali problema sa zakonom, biti ređe kontrolisani.

"Ako imate dve farme jaja, od kojih je jedna više puta bila zatvarana i sankcionisana, a druga nikad nije imala problema, nije logično da inspekcije jednako kontrolišu obe. Regulativa propisuje da će države članice kod određivanja stepena inspekcijskog nadzora procenjivati i koliki je rizik da pojedini proizvođač vara potrošače u vezi sa svojstvima, kvalitetom, sastavom i poreklom hrane koju prodaje", objašnjava Borzan. Kontrola uvoza iz trećih zemalja

Problem s onima koji varaju bile su male kazne, što im, s obzirom na profit koji su ostvarivali, nije predstavljalo problem da nastave dalji rad i ne obraćaju pažnju na to hoće li da nastave da varaju, ali to se sada menja.

"Bilo je slučajeva u kojima se trgovcima isplatilo da varaju potrošače jer je nelegalna zarada bila višestruko veća od kazni", kaže Borzan.

Posebno će se i strogo kontrolisati i uvoz iz trećih zemalja gde ne važe ista pravila kao u EU. Stoga su evropski zakonodavci odlučili da ukinu sve razlike između carinskih i veterinarskih praksi država na spoljnim granicama Unije, pa će pod istim uslovima proveravati uvoz životinja, proizvoda životinjskog i biljnog porekla, poput mesa, mleka i brašna. Dva potencijalna modela kažnjavanja

Zakonsko rešenje o službenim kontrolama je u izradi, trebalo bi uskoro da uđe i u parlamentarnu proceduru, a sve kako bi već sledeće godine bio uspostavljen jednostavan zakonodavni okvir na nivou cele Unije. Iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede ukazuju kako je osnovni cilj mera "osiguranje visokog nivoa zaštite zdravlja ljudi, životinja, bilja i dobrobit životinja u celom tom poljoprivredno-prehrambenom lancu".

Članice Evropske unije biraće jedan od dva predložena modela. "Jedan od njih je model da visina kazne bude u visini ostvarene finansijske dobiti ostvarene tom prevarom, a drugi je da se uzme procenat dobiti subjekta. Mi ćemo u našem Zakonu o službenim kontrolama odrediti koji će model i visina sankcija biti primenjeni. Osim što direktno mogu ugroziti zdravlje potrošača, te radnje isto tako potrošače dovode u zabludu, bilo vezano za sastav proizvoda, svojstva, identitet, poreklo, bilo koju od tih komponenti", kažu u Ministarstvu.

Na kraju, najavljuju i prošireno inspekcijsko delovanje, kao i nove metode dolaska do informacija i uzorkovanja, koje se kasnije u postupcima može koristiti kao dokaz, pre svega uzimanje uzoraka naručenih preko interneta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: