Milioni u kešu iz Rusije brodovima stiže u Venecuelu

Stotine miliona dolara u kešu stiže brodovima iz Rusije u Venecuelu, što toj zemlji život znači, jer joj sankcije SAD otežavaju pristup finansijskom sistemu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 01.11.2019.

15:54

Milioni u kešu iz Rusije brodovima stiže u Venecuelu
Foto: Epa/CRISTIAN HERNANDEZ

Ukupno 315 miliona dolara poslato je u šest odvojenih pošiljki iz Moskve u Karakas od maja 2018. do aprila 2019, prema podacima ruske carine do kojih je Blumberg došao posrednim putem preko Iport Geniusa, prenosi "Moskva tajms".

Taj gotov novac potiče od kreditora pod kontrolom države i završio je u razvojnoj banci Venecuele, pokazuju ti podaci.

Iako bi taj novac mogao poticati od raznih stvari, na primer, Venecuela bi mogla da vraća u zemlju novac držan u inostranim bankama, ili bi to mogle biti dividende od udela nekoj moskovskoj banci ili prihodi od prodaje sirove nafte ili zlata – kompleksna logistika pokazuje na koji se način administracija predsednika Madura dovija da izigra agresivne sankcije Sjedinjenih Država.

Zbog prismotre SAD, centralna banka više transakcija sprovodi u gotovini, ponekad nudeći lokalnim klijentima pristup evropskim novčanicama.

Podaci Import Geniusa odnose se na period do aprila ove godine. U tom mesecu, oko 97 miliona dolara u gotovini poslato je u dve pošiljke iz moskovske banke Evrofajnens mosnarbank venecuelanskoj Banco de Desarrollo Economico y Social de Venezuela (Bandes).

Evrofajnens je džoint venčer između Bandesa i ruske agencije za upravljanje državnom imovinom.

Služba Evrofajnensa za odnose s javnošću nije se odazvala pozivu da prokomentariše ove tvrdnje, ali je jedan zvaničnik venecuelanske vlade, koji je zahtevao da ostane anoniman zbog osetljivosti tog pitanja, potvrdio da u tu zemlju stižu isporuke keša povezane sa Evrofajnensom bez dodatnih pojašnjenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: