SAD dobile spor: Indija subvencijama prekršila pravila STO

Svetska trgovinska organizacija (STO) donela je rešenje da izvozne subvencije Indije predstavljaju kršenje trgovinskih propisa i da ih treba obustaviti.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 01.11.2019.

11:22

SAD dobile spor: Indija subvencijama prekršila pravila STO
Foto: Depositphotos/vladem

Takva presuda ide u prilog žalbe koju su SAD podnele prošle godine i dovela je do toga da američki zvaničnici odmah proglase pobedu u tom sporu.

U svojoj odluci, panel STO je "preporučio Indiji da ukine zabranjene subvencije", vredne sedam milijardi dolara, kao i poreske olakšice za određene favorizovane izvoznike u roku od 90, 120 i 180 dana, u zavisnosti od vrste subvencije, prenosi RT.

Iako je panel odbacio aspekte američke žalbe, Kancelarija trgovinskog predstavnika SAD je ovakav ishod ipak nazvala pobedom, proslavljajući presudu kao "veliku pobedu za Sjedinjene Države“ koja će pomoći stvaranju "ravnopravnih uslova" u globalnoj trgovini.

Indijske subvencije uglavnom su odlazile domaćim proizvođačima čelika, tekstila, farmaceutskih proizvoda, hemikalija i IT proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: