Spajanje Fijat Krajslera i PSA Pežoa: "Voditi računa o radnim mestima"

Rim -- Italijanski premijer Đuzepe Konte ocenio je da treba garantovati posao i investicije u Italiji posle objave da se spajaju Fijat Krajsler i francuski PSA Pežo.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos, rafapress, 271767892
Foto: Depositphotos, rafapress, 271767892

"Ako će se time ostvariti ušteda tim bolje, dve grupe će profitirati, ali važno je da se garantuje zaposlenje i investicije ovde u Italiji", rekao je Konte za italijansku agenciju AGI.

"Ne mogu da ocenjujem dogovor ali ono što je svakako važno za nas kao vladu je da je osigurana proizvodnja u Italiji", dodao je šef italijanske vlade.

On rekao da iako se radi o tržišnoj operaciji vlada ne može da bude ravnodušna prema industrijskom projektu tog značaja.

PSA Pežo i Fijat Krajsler objavili su zvanično da će se spojiti i formirati novog automobilskog giganta koji će biti četvrti po veličini na svetu. To mega spajanje će, kako su najavili, biti obavljeno bez zatvaranja fabrika.

"Nadzorni odbor 'Pežoa' i uprava direktora 'Fijat-Krajsler automobila' jednoglasno su doneli odluku o stvaranju zajedničkog preduzeća po principu 50-50", navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Konačni sporazum mogao bi da bude zaključen narednih nedelja, prema zadatku datom timovima dva proizvođača koji sada utanačuju detalje, navedeno je u njihovom današnjem zajedničkom saopštenju.

Sa 8,7 miliona vozila prodatih godišnje novi entitet čije sedište će biti u Holandiji će se pridružiti automobilskim gigantima i postati broj četiri u svetu.

Na pitanje o tome da će sedište novog preduzeća biti u Holandiji, Konte je objasnio da treba raditi na tome da unutar evropskog prostora ne postoje fiskalne prednosti koji mogu indirektno da predstavljaju nelojalnu konkurenciju.

strana 1 od 199 idi na stranu