Troškovi transporta oborili profit: Američki trgovinski gigant prijavio manju dobit

Napori američkog Amazona da ubrza isporuku robe umanjili su dobit te kompanije u trećem kvartalu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 25.10.2019.

12:55

Troškovi transporta oborili profit: Američki trgovinski gigant prijavio manju dobit
Foto: Epa, Justin Lane

Neto profit Amazona je pao za 26 odsto na godišnjem nivou, podbacivši tako u odnosu na očekivanja Volstrita, prenosi agencija AP.

Neto profit kompanije je u tri meseca, zaključno sa 30. septembrom, iznosio 2,1 milijardi dolara, što je pad u odnosu na 2,9 milijardi dolara od pre godinu dana. Zarada po akciji je iznosila 4,23 dolara, i za 36 centi je manja od očekivanja analitičara, prema podacima Fektseta.

Pad profita je prouzrokovao rasprodaju deonica te kompanije u elektronskom trgovanju, koje su pale za čak devet odsto, što je tržišnu vrednost Amazona umanjilo za oko 80 milijardi dolara, prenosi "Fajnenšel tajms".

"Fajnenšel tajms" navodi i da je ovo prvi put u više od godinu dana da je Amazon uknjižio međugodišnji pad zarade. Američki gigant u onlajn trgovini preduzima brojne napore da prepolovi vreme isporuke robe, na jedan dan sa dosadašnjih dva dana.

Kako bi to postigao, angažuje sve više radnika u skladištima i proširuje transportnu mrežu povećanjem broja kamiona, aviona i pogona za sortiranje paketa. Takvi napori do sada su koštali kompaniju oko 1,5 milijardi dolara, što je skoro duplo više u odnosu na njenu prvobitnu procenu.

Iz Amazona, međutim, poručuju da jednodnevna isporuka privlači više kupaca i tera ih da troše veće sume novca. "To je velika investicija", navodi se u saopštenju direktora Amazona Džefa Bezosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: