Veto evropskim poslanicima: Odbijen plan o povećanju trošenja

Lideri vlada zemalja članica EU odbacili su plan evropskih poslanika da se poveća trošenje u bloku sledeće godine.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.10.2019.

17:42

Veto evropskim poslanicima: Odbijen plan o povećanju trošenja
Foto: Epa, Toms Kalnins

Ovim postupkom izazvan je spor koji bi mogao da odloži finansiranje klimatskih i istraživačkih projekata.

Neslaganja u vezi sa budžetom EU česta su između članova Evropskog parlamenta, koji se obično zalaže za veće trošenje, i vlada država, koje pokušavaju da ga iskontrolišu.

Parlament se danas saglasio u vezi sa povećanjem trošenja u sledećoj godini na 159,1 milijardi evra, ali članice EU smatraju da je to daleko iznad ograničenja koje je ranije usaglašeno.

Među predloženim promenama, poslanici su glasali za povećanje trošenja za borbu protiv klimatskih promjena za dve milijarde evra u odnosu na ranije predloge Evropske komisije.

Poslanici i predstavnici vlada sada će započeti razgovore u pokušaju da strane prevaziđu razlike.

Ukoliko se do polovine novembra ne pronađe kompromis, Komisija će morati da predstavi novi nacrt budžeta, čime se rizikuje odlaganje projekata koji se finansiraju novcem EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: