Rusija isporučuje Africi oružje vredno četiri milijarde dolara

Rusija planira da ove godine u Afriku isporuči oružje u vrednosti od četiri milijarde dolara.

Svet

Izvor: Sputnik

Sreda, 23.10.2019.

15:59

Rusija isporučuje Africi oružje vredno četiri milijarde dolara
Foto: Epa, Mikhail Metzel

"Radi se o tehnici za vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu, oklopnim vozilima, malokalibarskim naoružanjem i protivtenkovskim raketnim sistemima", izjavio je za Sputnjik generalni direktor "Rosoboroneksporta" Aleksandar Mihejev na marginama foruma "Rusija-Afrika" u Sočiju.

Moskva ispunjava ugovore o snabdevanju oružjem 20 afričkih država, uključujući Ugandu, Ruandu, Mozambik i Angolu, dodao je sagovornik agencije.

Pritom, ukupna vrednost naručenog naoružanja za ovu i naredne godine iznosi 14 milijardi dolara, rekao je direktor Savezne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Dmitrij Šugajev.

Na forumu u Sočiju je objavljeno i da su Rusija i Niger potpisali ugovor o isporuci 12 udarnih helikoptera Mi-35. Osim toga, Eritreja je pokazala interesovanje za ruske raketne čamce i helikoptere.

Na samit su pozvani lideri sve 54 afričke zemlje, a čak 43 od njih potvrdilo je svoje prisustvo. Kopredsedavajući samita su Rusija i Egipat. Novinska agencija "Rusija danas" je informacioni partner foruma.

Na samitu je i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je Centralnoafričku Republiku nazvao perspektivnim partnerom Rusije i pozdravio je raspoloženje vlasti za razvoj saradnje.

"Rusija je jedna od prvih koja je priznala nezavisnost vaše države uspostavljanjem diplomatskih odnosa. Naredne godine ćemo proslaviti 60. godišnjicu ovog značajnog trenutka u međudržavnoj istoriji", rekao je Putin na sastanku sa predsednikom Centralnoafričke Republike, u Sočiju na samitu "Rusija-Afrika".

Sa svoje strane, predsednik Centralnoafričke Republike Fosten Arkanž Tuadera izjavio je da se njegova zemlja nada nastavku pomoći Moskve u pripremi vojnih stručnjaka i isporukama oružja u zemlju, prenosi Sputnjik.

"Imamo veliku saradnju na vojnom polju. Vi doprinosite obuci naše vojske, modernizaciji vojske, obučavanju žandarma", rekao je on.

On je podsetio da je Rusija 2005. godine prebacila seriju oružja u Centralnoafričku Republiku, što omogućava da se odgovori na sve potrebe zemlje u oblasti malokalibarskog oružja.

"Nadamo se da će Rusija nastaviti da obučava naše kadrove, oficire za našu vojsku, uključujući i na ruskim univerzitetima", rekao je Tuadera i dodao da se nada da će Rusija pomoći Centralnoafričkoj Republici da poveća borbenu sposobnost.

"Zatražili smo od ruskog Ministarstva odbrane da obuči četiri pilota za helikoptere i za podršku tih helikoptera", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: