Vulin posetio stručnjake Vojske Srbije u Pekingu koji rade na bespilotnim letelicama

Ministar Aleksandar Vulin sastao se u Pekingu sa članovima tima Vojnotehničkog instituta Ministarstva odbrane i ratnog vazduhoplovstva VS.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 23.10.2019.

10:16

Vulin posetio stručnjake Vojske Srbije u Pekingu koji rade na bespilotnim letelicama
Foto: Ministarstvo odbrane

Oni borave u Kini gde sa kineskim partnerima zajedno rade na projektu naoružanih bespilotnih letelica.

Kako se navodi u saopštenju, to je prva faza transfera tehnologija za razvoj i proizvodnju bespilotnih letelica koja takodje obuhvata reprojektovanje bespilotne letelice Pegaz kako bi mogla da prihvati dodatnu opremu, avioniku, opto-elektronske sisteme i instalaciju naoružanja kako bi se postigli zadati taktičko-tehnički zahtevi za prvu srpsku borbenu bespilotnu letelicu.

"Naša strana će zatim rekonstruisati letelicu, a kineska strana će preprojektovati deo svoje elektronske opreme i avionike u skladu sa rezultatima prve faze. Sve proračune, analize, kompjuterske simulacije i laboratorijska istraživanja biće uradjena zajedno kako bi naši inženjeri stekli iskustva koja im nedostaju", navodi se.

Ministarstvo je dodalo da će tako zajednički modifikovana i opremljena letelica biti testirana prvo u Kini, a zatim u Srbiji, uključujući i bojevo gadjanje laserski vodjenim raketama radi uvođenja u naoružanje Vojske Srbije.

Nakon toga, u trećoj fazi, uz pomoć kineskih stručnjaka, biće ustanovljena serijska proizvodnja letelice Pegaz u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: