Posledica nestašice: Poskupelo svinjsko meso u Kini

Peking -- Cene svinjetine u Kini, vodećem proizvođaču i potrošaču svinjskog mesa u svetu, skočile su u septembru za 69,3 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Izvor: CNBC, Agroklub
Podeli
FOTO: EPA, DAVID CHANG
FOTO: EPA, DAVID CHANG

Kada se uporedi s avgustom, cene su više za 46,7 odsto, pokazuju podaci kineskog Državnog zavoda za statistiku, piše CNBC, a prenosi Agroklub.

Nestašica svinjskog mesa u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, Kini, nakon epidemije afričke svinjske kuge, uzrokovala je veliki porast cena koji utiče na celokupnu ekonomiju te zemlje.

Naime, cene svinjetine u Kini skočile su u septembru za 69,3 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kada se uporedi s avgustom, cene su više za 46,7 odsto, pokazuju podaci kineskog Državnog zavoda za statistiku. Ovaj porast cena je povisio i cenu hrane u Kini za 11,2 odsto, ubrzavajući rast cena koji je prethodnog meseca iznosio 10 odsto.

Shodno tome, kineski uvoz svinjskog mesa u septembru porastao je za 76 odsto, u odnosu na godinu dana ranije. Istovremeno je uvoz govedine bio blizu mesečnog rekorda, a uvezeno je 166.000 tona svinjskog mesa.

Kina je vodeći proizvođač, a onda i potrošač svinjskog mesa u svetu. Svinjsko meso je jedna od najznačajnijih namirnica kineske ishrane i njen je neizostavan deo pa je skok cena itekako negativno uticao na novčanike mnogih potrošača u ovoj, drugoj najvećoj svetskoj privredi.

Stoga su kineske vlasti povećanje snabdevanja svinjetinom proglasile "prioritetnim političkim zadatkom".

"Malo je znakova da su te mere delotvorne. Svinje i dalje ugibaju u velikom broju, a inflacija cena svinjskog mesa se ubrzava", pisali su analitičari u izveštaju prošle nedelje.

Procenjuje se da je polovina populacije svinja u toj zemlji uginula od epidemije svinjske kuge, otkrivene pre više od godinu dana. Analitičari prognoziraju kako bi se do kraja ove godine broj svinja do kraja godine mogao prepoloviti.

strana 1 od 199 idi na stranu