Traže 11 milijardi $: Zbog neisporučenog gasa svađa nekada bratskih kompanija

Ukrajinska kompanija "Naftogas" namerava da traži od ruske kompanije "Gasprom" više od 11 milijardi dolara.

Svet

Izvor: Sputnik

Petak, 18.10.2019.

19:10

Traže 11 milijardi $: Zbog neisporučenog gasa svađa nekada bratskih kompanija
Foto: Depositphotos, photojimdp

Ovu sumu novca traže kao nadoknadu za mogući prekid tranzita ruskog gasa, saopštio je izvršni direktor ukrajinske kompanije Jurij Vitrenko.

"Dobro je što ćemo 1. novembra poslati ’Gaspromu‘ naša potraživanja u iznosu većem od 11 milijardi dolara, što bi moglo biti kompenzacija za prekid tranzita", napisao je Vitrenko na Fejsbuku, komentarišući izjavu direktora "Gasproma" Alekseja Milera, koji je rekao da pre zaključivanja novog ugovora o tranzitu treba rešiti sve sudske parnice.

Prema Milerovim rečima, to bi trebalo da bude potpuni prekid i povlačenje svih zahteva.

U skladu sa tim izjavama, ukrajinski mediji su saopštili da je prekid tranzita sve realniji.

Arbitražni sud u Stokholmu je 28. februara doneo odluku o sporu "Gasproma" i "Naftogasa" u vezi sa ugovorom o tranzitu gasa. Sud je odlučio u korist "Naftogasa" i obavezao "Gasprom" da isplati "Naftogasu" 4,637 milijardi dolara za kompenzaciju, zato što nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit preko Ukrajine. S obzirom na prethodnu odluku (prema ugovoru za isporuku gasa), ruska kompanija bi trebalo da isplati manje — 2,56 milijardi dolara.

"Gasprom" je saopštio da nije saglasan sa tom odlukom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: