Poleteli: Krenuo najduži komercijalni let u istoriji vazduhoplovstva

Njujork i Sidnej od danas biće povezani neobičnom avio-linijom, koja će oboriti sve dosadašnje rekorde kada su u pitanju komercijalni letovi.

Svet

Izvor: B92

Petak, 18.10.2019.

17:53

Poleteli: Krenuo najduži komercijalni let u istoriji vazduhoplovstva
Foto:Depositphoto, 21034345, happyalex

Avion Boing 787-9, u kome će se nalaziti 40 putnika, preleteće 16.000 kilometara bez sletanja i dopune goriva.

Osoblje i putnici morali su da prođu posebne mentalne i fizičke testove izdržljivosti.

Na prvom od tri "super duga" probna leta, naučnici će pratiti učinke 19-časovnog leta, odnosno kako će putnici da to podnesu.

Australijski nacionalni prevoznik "Qantas" planira ove godine još dva ovakva leta. Avion bi trebao da sleti u Sidnej u nedelju ujutro.

Letovi kompanije "Singapore Airlines" koji saobraća iz Singapura za Njujorka ,do sada je držao rekord.

Ograničen broj putnika

Broj putnika na letu od Njujorka do Sidneja je ograničen kako bi se minimalizirala potrošnja goriva i omogućilo da avion preleti 16.000 kilometara bez ponovnog punjenja.

Naučnici iz dva australijska univerziteta biće u letelici kako bi pratili obrazac spavanja putnika, granicu izdržljivosti i potrošnju hrane. Piloti će nositi uređaj koji prati njihove moždane talase i budnost.

S obzirom na 15-satnu vremensku razliku između Njujorka i Sidneja, učinak ovog putovanja biće pomno praćen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: