EU uzvraća udarac Americi: "Ne ostavljate nam drugu mogućnost"

Evropska komisija objavila je danas da planira uvođenje uzvratnih mera kao odgovor na tarife SAD koje su uvedene zbog subvencionisanja Erbasa.

Svet

Izvor: B92

Petak, 18.10.2019.

13:35

EU uzvraća udarac Americi:
Foto: Epa/OLIVIER HOSLET

"Žalimo zbog odluke SAD da uvedu tarife. Taj korak ne ostavlja nam drugu mogućnost osim da uvedemo sopstvene tarife u slučaju Boinga, gde SAD krše pravila Svetske trgovinske organizacije", rekla je evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom.

Ona je upozorila da tarife nisu "nikome u dugoročnom interesu".

Dodala je da je, pošto je za obe strane utvrđeno da su kršile pravila STO, predlog EU "o jasno definisanim postojećim subvencijama za avio-industriju i budućoj podršci tom važnom sektoru i dalje na stolu".

Prethodno su na snagu stupile 7,5 milijardi vredne tarife SAD na evropsku robu.

Zvanični Vašington najavio je uvođenje tih tarifa 2. oktobra nakon što je STO presudila da je EU nelegalno subvencionisala Erbas.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc pozvao je EU da "ostane mirna" nakon što je Brisel najavio uzvratne tarife prema Sjedinjenim Državama. On je istakao da EU treba da pokuša da izbegne dalju eskalaciju trgovinskog sukoba sa SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: