Space X zatražio dozvolu za lansiranje još 30 hiljada satelita

Space X je zatražio dozvolu za lansiranje još 30 hiljada low-Earth orbit (LEO) satelita u okviru Starlink mreže, pored 12 hiljada čije lansiranje je odobreno.

Svet

Izvor: B92

Petak, 18.10.2019.

09:39

Space X  zatražio dozvolu za lansiranje još 30 hiljada satelita
FOTO: Depositphotos, cookelma

FCC (Federal Communications Commission) je u ime kompanije Space X prošle nedelje podneo zahtev kod International Telecommunication Union (ITU), a 30 hiljada satelita bi trebalo da se nađe na visini između 328 i 580 kilometara od Zemlje.

Podneti zahtevi kompaniju ne obavezuju da lansira svih 30 hiljada satelita, već je dovoljno da se u narednih sedam godina lansira bar jedan satelit koji bi bio funkcionalan 90 dana.

Pretpostavlja se da će Space X otići dalje od toga, budući da se već suočava sa konkurencijom koja dolazi od kompanija OneWeb, Space Norway, Telesat i Amazon, koje takođe planiraju satelite u nižoj Zemljinoj orbiti.

Nova Space X konstelacija satelita trebalo bi da prevaziđe ukupan broj svih satelita koji danas kruže oko Zemlje, budući da se od 1957. godine u Zemljinoj orbiti našlo 8.950 satelita, od kojih je pet hiljada još uvek u orbiti, a 1.950 još uvek funkcioniše. Ukoliko Space X želi da u orbitu pošalje još 30 hiljada satelita moraće da pruži detaljne planove, te pre svega objasni na koji način planira da predupredi problem kosmičkog otpada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: