Imaju problem: Iz Evrope im dolazi premalo kvalifikovanih radnika

Berlin -- Nemačko tržište rada vodeće je odredište kvalifikovanih radnika, ali u poslednje vreme u tu zemlju stiže relativno mali broj takvih radnika iz zemalja EU.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Depositphotos/gustavofrazao
Foto: Depositphotos/gustavofrazao

Predviđajući dugoročni trend opadanja imigracije iz EU, kvalifikovani radnici iz trećih zemalja postaće važniji za Nemačku, pokazalo je istraživanje američke neprofitne organizacije Bertelsman fondacije.

Prema nemačkom registru stranaca, u 2018. godini zabilježena su 38.682 kvalifikovana radnika iz zemalja koje nisu u EU, što je gotovo isti broj kao i godinu ranije, kada ih je bilo oko 38.080, piše portal Index.hr.

Prošle godine su radnici iz zemalja izvan EU činili manje od 0,1 odsto od 47,5 miliona radnika u Nemačkoj. Većina iz te skupine došla je iz Indije, SAD, Bosne i Hercegovine i Kine.

U 2018. ukupno je 635.537 radnika imigriralo u Nemačku iz EU, dok je njih 526.329 došlo iz zemalja izvan bloka.

Više od 60 odsto evropskih imigranata su kvalificirani radnici, sa srednjom stručnom spremom ili stručnim osposobljavanjem. No, Bertelsman fondacija procenjuje da će dotok iz zemalja EU pasti kako se populacija smanjuje i stari.

Prošle godine, najveću skupinu među imigrantima u Nemačkoj činile su izbeglice, njih devet odsto. U 2015. godini kada je migrantska kriza bila na vrhuncu činili su 23 odsto svih imigranata.

strana 1 od 199 idi na stranu